U organizaciji Federalnog ministarstvo prostornog uređenja i u okviru implementacije projekta Unapređenje kapaciteta za jačanje teritorijalne atraktivnosti Dunavskog regiona, jučer je održana peta BiH radionica.

Cilj projekta Attractive Danube je jačanje zajedničkog i transnacionalnog upravljanja i institucionalnih kapaciteta planera politika uključenih u teritorijalni razvoj uspostavom trajne zajedničke transnacionalne platforme za praćenje teritorijalne atraktivnosti.

Svrha radionice bila je upoznavanje sa internet platformom prostornih podataka projekta Attractive Danube, kojeg pored predstavnika Federalnog ministarstva prostornog uređenja, implementira još 19 partnera koji pripadaju zemljama Dunavskog sliva.

Radionici su pored predstavnika kantonalnih i lokanih nivoa vlasti Unsko-sanskog kantona prisustvovali i predstavnici Kantona 10. Pored upoznavanja sa navedenim projektom, učesnici radionice upoznali su se i sa radom Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, a zatim sa iskustvima oko uspostave GIS-a u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK Adnan Alagić ovom je prilikom istaknuo:

„Savremene tehnologije, o čemu će danas biti riječi, omogućuju nam upravljanje prostorom na jednostavan i fleksibilan način, koristeći GIS alat za automatizaciju različitih procesa obrade prostornih podataka, a posebna vrijednost je ta što cijeli ovaj proces pojednostavljuje, čini ga transparentnim i dostupnim kako građanima, tako privatnom i javnom sektoru.“