U Bihaću je otvoren „ECO UP START WEEKEND“, koji se realizira u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Angažiranje mladih u ekološke i društveno-ekonomske održive inicijative”, a podržava ga IOM-ov Razvojni fond. Partner i domaćin u ovom projektu je jedinica lokalne samouprave – Grad Bihać. Cilj projekta, koji će se pored Bihaća, realizirati i u Bijeljini i Jablanici, jeste inovativni pristup zaštiti životne sredine i prevenciji odlaska mladih, kao posljedice klimatskih promjena…

‘ECO UP START WEEKEND’ je trodnevni događaj, za koji se je Međunarodna organizacija za migracije odlučila u saradnji sa lokalnom zajednicom, odnosno njenim potrebama. Grad Bihać inicirao je kao potrebu ekološke promjene, odnosno njihov uticaj na okolinu. To nije pitanje samo ove lokalne zajednice, već globalno pitanje, koje je vrlo aktuelno u zadnje vrijeme.

Timovi mladih, koji su uzeli učešće u ovom projektu, trodnevnim edukativnim druženjem, uz mentorsku podršku prilikom kreiranja projektnog prijedloga, nastojat će dobiti finansijsku podršku za realizaciju svojih ideja. Ovim projektom želi se doći do samoodrživih i inovativnih pristupa izazovima u zaštiti životne sredine, od kojih će koristi imati svi, ali i buduće generacije.

(rtvusk.ba)