U Bihaću je danas u prisutstvu brojnih zvanica i izlagača otvoren 16. međunarodni sajam Ekobis u organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona. Ceremoniji otvaranja prisutstvovali su: Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Mahmoud Heidari, ambasador I.R. Iran, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdan, te župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović.
Tema ovogodišnjeg sajma je hrana i prehrambena industrija.

Premijer USK Husein Rošić je izjavio da je Ekobis prilika da se sumira proteklu godinu.

– Ovo je bila godina ekonomske stabilizacije na našem kantonu i stvaranja fundamenata za budući razvoj. Unsko-sanski kanton je lider u proizvodnji zdrave hrane. Lider smo u proizvodnji mlijeka, u vrhu smo po proizvodnji jagodičastog voća. Naši resursi su izuzetna razvojna prilika i pružaju nam mogućnost za privrednim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta. Tu priliku ćemo zahvaljujući i Ekobisu, nadam se, puno bolje iskoristiti, naglasio je dr. Rošić.

Kako je u svom obraćanju kazao ministar Dedić, u javnosti se puno govori o problemima našeg društva, a rijetko o izuzetnim potencijalima i bogatim prirodnim resursima naše zemlje.

– Ekobis nas već 16. godinu sa redom podsjeća da je Bosna i Hercegovina zemlja velikih mogućnosti. Jedna od njih je proizvodnja zdrave,domaće hrane i domaćih prehrambenih proizvoda. BiH u ovom segmentu zaista ima šta da ponudi svjetskom tržištu. Imamo izuzetne tradicionalne proizvode koji uz malo veća ulaganja u brendiranje, mogu parirati bilo kojim europskim proizvodima svojim kvalitetom i ukusom. Iz godine u godinu, bilježimo sve veći broj turista koji se oduševljavaju gastronomskom ponudom BiH, što nam otvara perspektive da povežemo turizam i poljoprivredu. O kvalitetu naših proizvoda govori i naš aranžman izvoza mesa u Tursku. Imamo dozvolu za izvoz mlijeka i mlječnih proizvoda u Evropsku uniju, koja je ove godine proširena i na sirovo mlijeko. Ubrzo očekujemo zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi. Uvjeren sam da ovakvi događaji značajno doprinose jačanju naših potencijala, jačanju naše pozicije na regionalnom tržištu i otvoraju nove mogućnosti razvoja, zaključio je ministar Dedić.

Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK-a, koja organizuje EKOBIS, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade F BiH, Vlade USK i Grada Bihać, kaže da je manifestacija okupila 230 izlagača koji će, na 130 unutrašnjih i vanjskih štandova, predstaviti svoje proizvode i usluge, a pored ostalog, u sklopu programa sajma biće održana i međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji.