Štab Civilne zaštite Grada Bihaća donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Grada Bihaća.

Na današnjoj redovnoj sjednici štaba Civilne zaštite Grada Bihaća razmatrane su informacije sa terena.

U Gradu Bihaću nema stradalih ili povrijeđenih uslijed poplava.

Jedinica CZ za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa do kojeg je odsječena putne komunikacije.

Ponovo je uspostavljena putna komunikacija Kulen Vakuf – Martin Brod koja je bila prekinuta. Trenutno je dio magistralne ceste u naselju Kostela zatvoren za saobraćaj. Na svim rizičnim putevima regulaciju saobraćaja vrše pripadnici MUP-a USK.

Jedinica za čistoću CZ pri JKP Komrad doo neprekidno radi na punjenju vreća za pijesak i distribuiranju istih mjesnim zajednicama u komunikaciji sa predsjednicima MZ na terenu.

Na nekoliko lokacija angažirane su i radne mašine.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić danas je lično ponovno obišao sve mjesne zajednice koje su suočene sa poplavama. Na terenu pri pomoći svojim sugrađanima su se dobrovoljno angažirali i brojni građani.

Prema informacijama sa terena u MZ Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero privilica, Donje Prekonunje, Ozimice 1 – ul. Irfana Ljubijankića, Kralje – Vrkašić i Pokoj, tj. u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je preko 200 objekata i veliki broj poljoprivrednih površina odnosno usjeva.

To je bio povod da Štab CZ Grada Bihaća na današnjoj redovnoj sjednici donese Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području Grada Bihaća.