U prisustvu više hiljada građana Bužima, mnogobrojih gostiju i zvanica danas je na lokalitetu Ćorkovače svečano otvoren “Spomenik pobjede i ponosa Armije RBiH”.

Manifestacija je započela jutros pješačkim maršom “Put bužimskih vitezova” na kojem je učestvovalo više od 1.000 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“U Bužim su danas stigli građani Zenice, Mostara, Jablanice, Konjica, Živinica, Srebrenice, Srebrenika i drugih gradova širom BiH. U goste su nam došli i predstavnici Sisačko-moslavačke županije iz Republike Hrvatske, kao i Grada Zagreba, Grada Vukovara i Grada Siska”, rekao je za Klix.ba Edham Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”.

Delegacije federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija, Islamske zajednice u BiH, posjetile su mjesto pogibije generala Nanića, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Nakon toga, učesnici pješačkog marša stigli su na lokalitet Ćorkovače te je svečano otvoren “Spomenik pobjede i ponosa Armije RBiH”.

“Želim se zahvaliti svima koji su došli na današnje svečano otvorenje ovog spomenika. Danas smo i sretni i tužni. Sretni jer smo završili izgradnju spomenika i što smo imali prilku ugostiti mnogobrojne goste, a tužni jer je danas godišnjica od pogibije generala Nanića”, istakao je Eminić.

Kamen temeljac za izgradnju spomenika na Ćorkovači postavljen je 5. augusta 2015. godine na 20. godišnjicu pogibije generala Izeta Nanića, a otvorenje je upriličeno na 23. godišnjicu njegove smrti. U prvoj fazi izgradnje utrošeno je oko 200.000 KM, dok će u drugoj fazi uslijediti radovi na uređenju okoliša spomenika.

Inače, spomenik se sastoji od pet trouglova koji asociraju na državu Bosnu i Hercegovinu, a ujedno simboliziraju i pet značajnih bitaka 505. viteške bužimske brigade: oslobođenje Ćorkovače iz oktobra 1992., akciju “Munja ’93” iz januara 1993. godine, bitku za oslobođenje Suhe Međe prema Ivanjskoj i rijeci Uni, akciju “Breza ’94” iz septembra 1994. godine te akciju “Oluja-Dvor” iz augusta 1995. u kojoj je poginuo general Nanić.

Manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” otvorena je sinoć i trajat će do 15. augusta. Kroz različite aktivnosti nastoji se očuvati sjećanje na više od 500 poginulih boraca i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani ovog kraja i države Bosne i Hercegovine. Ona simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo nekadašnjih pripadnika 505. viteške brigade, no s druge strane tugu i žal, budući da je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

U periodu od 4. do 15. augusta, u Bužimu će biti upriličeni brojni kulturni, historijski, edukativni, vjerski i sportski sadržaji, a posljednjeg dana bit će održana svečana akademija povodom formiranja 505. viteške brigade.