U Centru “Duga”, gdje borave djeca koja su napuštena ili ostala bez roditelja, u mjestu Kulen Vakuf, nadomak Bihaća, tokom vikenda održana je 17. međunarodna likovna kolonija, a cilj tog događaja je pomoć ovim mališanima.

Od ove godine, kolonija nosi ime po Admiru Lješčaninu, bivšem direktoru i osnivaču centra, koji je preminuo prije dvije godine.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovalo je pedeset umjetnika iz zemalja regiona, ali i nekoliko evropskih država, a urađeno je stotinak umjetničkih slika.

Prikupljena djela se katalogiziraju, izlažu u umjetničkim galerijama širom svijeta i potom prodaju na aukcijama, a sav prihod tako ostvaren uplaćuje se na račun pomenutog centra.

Cilj je skrenuti pažnju javnosti na problematiku djece koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te prikupiti finansijska sredstva za kvalitetniji rad Centra.

Vremenom je ova internacionalna likovna kolonija postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovog tipa u Bosni i Hercegovini, te svake godine okuplja renomirana imena iz svijeta umjetnosti.

Inače, idejni tvorac događaja je poznati bihaćki novinar i ekolog Boško Marjanović, a prva likovna kolonija održana je 2002. godine.

Prvobitno kolonija je imala lokalni karakter, na njoj su sudjelovali samo umjetnici sa prostora USK, da bi vremenom prerasla u respektabilan internacionalni kulturni događaj.

Kroz Centar “Duga” u proteklih 18 godina, koliko postoji ova ustanova, prošlo je preko 800 djece koja su ostala bez roditeljskog staranja, a trenutno u njoj boravi dvadeset mališana.