Više je to sredstava u odnosu na 2017. godinu za 7,5 posto. Gledano po Kantonima, u Unsko-sanskom kantonu po osnovu obaveza prema državi uplaćeno je 319 miliona što je također više u odnosu na predhodnu godinu, kada su ostvareni prihodi od oko 300 miliona maraka.

Ukupno je izvršeno 1265 pregleda, utvrđen rad bez odobrenja u 108 slučajeva, pronađena su 272 neprijavljena radnika, 81 neistalirani fiskalni uređaj, te neevidentiranje prometa u 429 predmeta. Također zapečaćeno je 235 objekata, te izdato 800 prekršajnih naloga u vrijednosti 1,812 000 maraka. S obzirom na ukupne ekonomske prilike u kantonu, teško da je očekivati dalji rast javnih prihoda, upozoravaju iz Porezne. Sve je više poslovnih subjekata koji smanjuju proizvodnju ili odjavljuju djelatnost.

Iako državi obezbjeđuju prihode za njeno nesmetano funkcionisanje, u Poreznoj smatraju da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Na to su skrenuli pažnju i tokom nedavnog štrajka upozorenja u svim ispostavama u Federaciji. Uzme li se u obzir obim i težina poslova koje rade sa značajno manjim brojem uposlenika, smatraju da njihova primanja trebaju biti veća, a trenutno se kreću od 800 do 1600 maraka

U Kantonalnom poreznom uredu suočeni su i sa problemom nedostatka prostora za rad. Naročito je to izraženo u općinskim ispostavama gdje nerijetko uposlenici rade u svega nekoliko kvadrata prostora.

(rtvusk.ba)