Raspoloživi kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu nisu dovoljni za smještaj migranata i može se pretpostaviti da će u narednom periodu sigurnosna situacija biti pogoršana, rekla je glasnogovornica kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Snežana Galić.

Galić je navela da se, prema procjenama MUP-a, u gradu Bihaću nalazi između 3.000 i 3.200 migranata.

“U Migracionom centru Bira, koji je otvoren prije desetak dana, smješteno je 700 migranata, u Đačkom domu u Borićima 1.000-1.200, u hotelu Sedra oko 400. Ostali migranti su u privatnom smještaju i zatražili smo od Kantonalne inspekcije da utvrdi broj i gdje su smješteni”, rekla je Galić.

Ona je navela da je na području Velike Kladuše u hali preduzeća “Miral” smješteno 350 migranata, u šatorskom naselju Trnovi 350-400 i u privatnom smještaju pedesetak.

Galić je navela i da je, kada je riječ o migrantima, ove godine na području USK-a evidentirano 69 krivičnih djela, 26 prekršaja, te 469 sigurnosnih događaja koji se mogu dovesti u vezu sa migrantima i zbog čega su oštećeni građani Bihaća i Velike Kladuše.

Ona je napomenula da se pogoršanje sigurnosne situacije može očekivati dolaskom hladnijeg vremena i zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta. Đački dom je neuslovan i u fazi je renoviranja, “Bira” je otvorena prije desetak dana i smješteno je više migranata nego što je prvobitno bilo planirano.

Galić je istakla da je Uprava policije u više navrata tražila da se svi uključe u problem migrantske krize, posebno Ministarstvo sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti postupanje u skladu sa Zakonom o azilu i Zakonom o strancima, odnosno kontrola kretanja, boravka i smještaja migranata na području USK-a.

Prema njenim riječima, boravak, smještaj i kretanje migranata je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH koje, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, određuje prihvatne migracione centre, kao i smještajne kapacitete.

Galić je napomenula da je od 23. oktobra održano nekoliko sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji je obećao konkretnu pomoć Vladi USK-a u vezi sa rješavanjem migrantske krize.

Ona je podsjetila da je na sastanku Mektića sa članovima Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom Vlade USK-a 23. oktobra donesena naredba da će kantonalni MUP onemogućiti dalji dolazak migranata na područje ovog kantona jer su smještajni kapaciteti popunjeni.

“Od 23. oktobra je onemogućen ulazak na područje USK-a oko 1.500 migranata, jer nema smještajnih kapaciteta. Migranti na područje USK-a dolaze uglavnom vozom”, rekla je Galić.

Ona je podsjetila da su na posljednjem sastanku sa ministrom sigurnosti BiH održanom u Sarajevu 8. novembra usvojeni zaključci da će Međunarodna organizacija za migracije prilikom dolaska migranata odlučiti koji je to slobodan broj smještajnih kapaciteta u USK i da će samo tolikom broju migranata biti omogućen dolazak i smještaj u jedan od postojećih migracionih centara.