U Unsko-sanskom kantonu je, prema posljednjim podacima Službe za zapošljavanje, 40.000 onih koji su na evidenciji nezaposlenih.

Prednjače pravnici

Iako je to nešto manje u odnosu na prošlogodišnji period, nezaposlenost je, ipak, još u zabrinjavajućim okvirima, posebno kad se ima u vidu struktura onih koji traže posao. Prema riječima Nedžada Veladžića iz Službe za zapošljavanje USK, još je najviše pravnika i ekonomista koji traže posao.

– Među nezaposlenim osobama sa srednjom stručnom spremom mnogo je ekonomskih tehničara i gimnazijalaca. Najveći problem je, međutim, nezaposlena ženska radna snaga, jer nemaju nikakvih kvalifikacija – kaže Veladžić.

Naglašava da su oni najviše prijavljeni na Biro rada zbog zdravstvenog osiguranja. Takvih je trenutno nešto više od 21.000, od čega je polovina žena.

Odlazak u inozemstvo utječe na pad nezaposlenosti.

– U prva tri mjeseca ove godine sa evidencije su u inozemstvo otišle 603 osobe. Znatan je, međutim, broj onih koji odu i odjave se tek nakon pola godine ili devet mjeseci tako da ćemo pravi podatak znati tek krajem godine. Ali, evidentan je odlazak po raznim osnovama. Ima i slučajeva kad se mladi zaposle dok čekaju razgovore po raznim ambasadama, ali se brzo vraćaju na Biro. Znatan broj prijavljenih, zapravo, čeka na odlazak – ističe Veladžić.

Sezonski poslovi

S obzirom na to da je kraj ljeta i uskoro će se završiti sezonski poslovi, u Službi očekuju nova prijavljivanja tako da će se broj nezaposlenih tokom jeseni povećati za nekoliko stotina.

Radno sposobni

U Službi za zapošljavanje USK kažu da odlazak u inozemstvo poprima okvire kontinuiranog. Prema raspoloživim podacima, na području ovog kantona već je po tom osnovu izgubljeno dva posto radnog sposobnog stanovništva.