Učenici “Richmond park collegea” iz Bihaća, privatne srednjoškolske ustanove koja već dugo postoji i djeluje u gradu na Uni, zablistali su na “International Greenwich Olympiad”, prestižnom takmičenju srednjoškolaca koje je prije nekoliko dana održano u engleskom gradu Oksfordu.

U konkurenciji 148 škola iz 48 zemalja svijeta, učenici iz Bihaća su, u različitim takmičarskim kategorijama, osvojili jednu zlatnu i tri srebrne medalje.

Učenici su se takmičili u parovima, a najveći uspjeh postigli su Daris Filović i Hadžera Đug, koji su osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji kratkog igranog filma, dok su se bronzanim medaljama okitili Ammar Horozović i Ena Alivuk, te Omar Muhtari i Davud Štulanović u kategorijama inžinjering i zaštita životne sredine. Inače, Filović i Đugova su svojim kratkim petominutnim filmom pod nazivom “Return” pobrali simpatije publike i žirija, a film je i prikazan kao pobjednički uradak na ovom prestižnom natjecanju. Ovo dvoje srednjoškolaca iz Bihaća su sa ovim filmom ove godine pobijedili na bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi BOSEPO, koja je održana u Sarajevu.

Interesantno je kako je cijeli film snimljen mobilnim telefonom, a montažu i produkciju potpisuje Filović, dok je Đugova uradila ideju i scenarij.

Ovo dvoje učenika tako nastavljaju da nižu uspjehe sa svojim projektima, pa ih je tako nedavno pozvala i Kineska asocijacija za nauku i kulturu da sudjeluju na prestižnom takmičenju pod nazivom Chinese Adollescents Science and Techonology Innovation Contest (CASTIC), koje će biti održano krajem jula ove godine u kineskom gradu Tianjin.

Filović i Đugova su u februaru 2023. godine na “Bosepo olimpijadi” osvojili i nagradu u oblasti inžinjeringa, a Kinezi su izrazili želju da im predstave svoj projekat.

CASTIC takmičenje u inovacijama održava se 38. put u Kini, jedno je od najvećih i najprestižnijih u svijetu, a okuplja predstavnike više od 55 zemalja sa preko 500 projekata. CASTIC organizacija će snositi sve troškove za učesnike, izuzev putnih, koje sami moraju osigurati.

Ovo dvoje učenika će u Kini nastupiti i predstaviti svoj projekat besplatnog centralnog grijanja, a pratiće ih i direktor Richmond park collegea iz Bihaća, kao i predsjednik BOSEPO-a.

Trenutno su Filović i Đugova u procesu traženja sponzora za odlazak u Kinu i vjeruju da institucije i preduzeća imaju vjere u pamet bh. omladine, koja i pored teških uslova uspijeva ostvariti vrhunske rezultate kada su u pitanju nauka i umjetnost.

(nezavisne.com)