Učenici Richmond Park Collegea iz Bihaća učestvovali su na Genius olimpijadi, koja je održana prije nekoliko dana u New Yorku odatle se vraćaju sa tri osvojene medalje za svoje projekte, i to jednom srebrnom i dvije bronzane.

Radi se o najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama, a pravo da učestvuju na ovom takmičenju učenici iz Bihaća ostvarili su tako što su njihovi projekti proglašeni najuspješnijima na ovogodišnjoj BOSEPO olimpijadi, verziji pomenutog takmičenja koja se održava u okvirima naše zemlje.

Uspjeh je time veći ukoliko se uzme u obzir da je učestvovalo više od 900 učesnika iz više od 80 svjetskih zemalja, a prijavljeno je bilo 658 projekata u više kategorija.

Učenici Arman Dervić i Emil Hadžić osvojili su srebrnu medalju za prezentaciju svog projekta nazvanog “Cow tenk”, koji podrazumijeva ekstrakciju metana iz organskih otpada u cilju proizvodnje toplotne i električne energije.

Ema Ćoralić i Ajna Pečenković predstavile su se projektom “Green match”, u kojem se koristi fitoplankton, odnosno jednoćelijske alge u svrhu pravljenja peleta.

(radiosarajevo.ba)