U sklopu 25. manifestacije Ulicom Bišća sinoć je u Kulturnom centru u Bihaću otvorena izložba fotografija, planinara i fotografa Dženada Džine, te je održana promocija knjige autora Zehrudina Isakovića.

Izložba „10 godina fotografija Dženada Džine“ predstavlja 20 fotografija autora Dženada Džine, koji se preko 20 godina bavi planinarenjem. Planinarenje je i razlog njegovog bavljenja fotografijom jer želi da pokaže dijelove Bosne i Hercegovine koji su manje poznati a vrijedi ih vidjeti.

„Teško mi je bilo odabrati 20 fotografija koje ću izložiti večeras jer su mi sve bitne, ali za ovu priliku sam odabrao planinske motive, motive sa Une, Prenja, Čvrsnice, Zelengore, nešto malo iz inostranstva, odnosno iz Švicarske, to su neke fotografije koje su imale neki poseban momenat u mom životu, odnosno koje su mi dale, mogu reći, odskočnu dasku“, kazao je fotograf Dženad Džino.

Nakon izložbe fotografija održana je i promocija knjige „Veličanstveni Prenj“ autora Zehrudina Isakovića, novinara i zaljubljenika u planine. Knjiga je podijeljena na uvodni dio u kojem se pojašnjavaju osnovne stvari o planinarenju, zatim su u sadržaju opisana 34 vrha na Prenju, kao i doline, objekti i tragedije na Prenju, kao i mape planinarskih staza. Knjiga je obogaćena fotografijama Dženada Džine, a kojima je Isaković davao komentare.

„Ovu knjigu pravio sam sa osobitom ljubavlju jer je Prenj meni lično najdraža planina. Slobodno mogu reći po ocjeni mnogih planinara to je naša najljepša planina. Ona ima alpsku strukturu i vrlo je zanimljiva. Drago mi je da ću se večeras sresti sa mnogim meni poznatim planinarkama i planinarima iz Bihaća i da ćemo malo razgovarati o prirodi, o samom Prenju, o našim planinama, ali i o Bihaću, o planinama koje okružuju ovaj kraj, koji je također jako lijep i rado dolazim ovdje“, kazao je Isaković.

(radiobihac.com)