Unatoč pritiscima i opstrukcijama na premijera Huseina Rošića: Ispravljanje nepravde prema radnicima nezbrinutim u stečajnim postupcima

  • Bit ću ponosan ako je moj grijeh ljudski i politički trud za prava radnika, kratko kaže Rošić koji ne demantuje navode o podnošenju krivične prijave iz Službe za zapošljavanje protiv njega zbog insistiranja za obešećivanje 540 radnika

Sutra će u Bihaću biti podijeljeno 540 rješenja za isplatu naknada radnicima iz osam krajiških firmi, propalih u privatizaciji a kojisu u stečajnom postupku ostali bez prava na zbrinjavanje. Radnici, koji su svoj radni vijek ugradili u te firme, zaustavljene prvo agresijom a zatim lošom privatizacijom, nakon provedenih stečaja ostali su i bez radnih mjesta i bez naknada koje su im pripadala i to zbog niza grešaka koje su počinili prvo poslodavci a potom Služba za zapošljavanje. Sutra kada njih 540 preuzme rješenja o isplati oni će malo odahnuti, a priča o ispravljenoj nepravdi dat će nade da Krajina neće svog čovjeka ostaviti obespravljenog. Međutim, cijela priča ima i ružnu stranu, o konstantnim pritiscima i opstrukcijama da se ovo ne završi u korist radnika.

Krenimo redom

Na vapaj radnika niko se nije dugo obazirao. Zašto? Trebalo je priznati grešku a zatim zapeti dobro da se ispravi i osigurati sredstva za isplatu naknada. Ova priča o nepravdi prema radnicama bila je temom jednog od prvih sastanaka sadašnjeg premijera USK Huseina Rošića. Njemu su 18. Jula, nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost, došli radnici DI Sanica iz ključa i u ime svih radnika predočili mu svoju borbu da ostvare prava. Premijer Unsko-sanskog kantona sa saradnicima, uz sve ostale probleme ovo je obećanje, dato radnicima krajiških fabrika, stavio među prioritete. Sa saradnicima je obavio niz kontakta, sastanaka te nakon prezentovanja situacije dobio je podršku ministra rada i socijalne politike u Vladi F BiH, Veska Drljače i direktorice Federalnog zavoda za zapošljavanje Helene Lončar. U usvustu je dogovoren slijed aktivnosti kako bi se riješio ovaj problem za ljude, koji su u periodu 2009 – 2012. godine, ovako grubo oštećeni.

U novembru je Vlada FBiH odobrila pet miliona KM Federalnom zavodu za zapošljavanje. Od toga jedan dio namijenjen je za isplatu naknada za 540 radnika. Premijer Rošić, direktorica FZZZ Helena Lončar i Anando Bakal v.d. direktor Službe za zapošljavanje USK obavijestili su radnike da će dobiti do kraja godine šet jednokratnih naknada a u 2017. godine da će se nastaviti isplate do punog iznosa koji su morali dobiti, da je stečajni postupak proveden pravedno.

Prema saznanjima do kojih smo došli unutar Službe za zapošljavanje USK odvijale su se najveće opstrukcije. Sama po sebi haotična, ova institucija koja je komotno i sama zrela za stečaj, i koja je godinama zaokupljena unutrašnjim borbama za pozicije nemilosrdno je odbila svaki napor da pomogne u rješavanju ovog problema. Tako jei u samoj finalizaciji, kad je trebalo uraditi rješenja za isplatu, došlo do pobune službenika. Nezvanično, podnijeli su i krivičnu prijavu Tužilaštvu USK protiv premijera USK jer insistira na doznačavanju sredstava prosligilih za isplatu radnicima.

Ovu informaciju premijer Rošić nije nam potvrdio, ali ni demantovao.

  • Ja sam obećao ljudima. I oni će svoj, teško zarađeni novac, godinama čekani novac dobiti. Ako treba da odgovaram jer sam pomogao da se ispravi nepravda učinjena 540 ljudi, od kojih su neki i preminuli ne dočekavši ovaj dan, neka odgovaram. Bit ću ponosan ako je moj grijeh ljudski i politički trud za prava radnika, prokomentarisao je kratko Rošić.