S obilježavanja u Prijedoru. RTRS

Gradska uprava Prijedora pozvala je da se obilježe “32 godine odbrane od napada muslimanskih i hrvatskih snaga”.

U Prijedoru je, uoči Dana bijelih traka i obilježavanja progona Bošnjaka i Hrvata ovog grada, obilježen sramotni tzv. “dan odbrane grada”.

Gradska uprava Prijedora pozvala je sugrađane da prisustvuju aktivnostima kojima se “obilježavaju 32 godine od odbrane grada od napada paravojnih muslimanskih i hrvatskih snaga, u kojem je poginulo 15, a ranjeno 26 boraca”.

Na ulicama je održan defile, tokom kojeg su se izmjenjivale pjesme “Veseli se srpski rode” i “Marš na Drinu”, a položeni su vijenci ispred spomen-ploče “Za krst časni”.

Sve ovo se desilo dan uoči obilježavanja Dana bijelih traka, koji će i ove godine biti obilježen u Prijedoru.

Podsjećamo, zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu, na Kozarac i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Na Radio Prijedoru se 31. maja naložilo svim “muslimanima i hrvatima da na kuće okače bijele zastave, a oko ruku bijele trake”.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Za zločine počinjene na prijedorskoj općini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Gradska uprava Prijedor, koji je organizirala sramotni tzv. “dan odbrane”, ne dozvoljava izgradnju spomenika za 102 ubijene djece, ali i druge žrtve nesrpske nacionalnosti.

(avaz.ba)