Kiša koja će padati narednih dana uvjetovat će porast rijeka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a to se posebno odnosi na Unu, Savu i Drinu, upozoreno je danas iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Vodostaj rijeke Save je trenutno u stagnaciji i prešao je kotu vanredne odbrane od poplave (730 cm) za 46 cm, navode iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Jutros u 7.00 sati Sava u Gradišci je bila na 776 cm. Ta rijeka se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je osam domaćinstava.

Pripadnici Civilne zaštite su obišli spomenuta domaćinstva i uručili im hranu, pitku vodu i gorivo za čamce.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu je blago porastao i jutros u 7.00 sati iznosio je 895 cm, dok je sinoć u 21.00 sat bio 891 cm.

Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 35 cm.

Pripadnici Civilne zaštite obišli su sela Bajinci i Gaj i tamošnjim zaplavljenim domaćinstvima dostavili higijenske pakete.

Vodostaj rijeke Drine u Janji jutros u 7.00 sati iznosio je 460 cm, a Save na Rači bio je 677 cm.

Nivoi obje rijeke su u stagnaciji, odnosno blagom opadanju, dok su vodostaji manjih rijeka na tom području u umjerenom porastu.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine i dalje veoma visoki i da se i narednih dana prognoziraju padavine, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke upozorava se da prati stanje i ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

/radiosarajevo