Tek što je završeno zaduživanje u sarajevskim studentskim domovima za studente koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona, pojavljuju se i prvi problemi, a uprave studentskih domova Nedžarići i Bjelave, po ko zna koji put, pozivaju Kanton da što prije izmiri svoje obaveze na ime dugovanja za učestvovanje u finansiranju smještaja i ishrane krajiških studenata.

“Studenti iz kantona koji ne budu izmirili dugovanja, od 1. novembra će plaćati punu cijenu smještaja i ishrane, pa neka od njih traže odgovor na pitanje zašto je to tako”, kaže Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

Plaćanje za većinu studenata znači zapravo samostalno plaćanje jedog dijela, a drugi dio plaća kanton iz kojeg student dolazi. Međutim, student nikada ne zna šta ga očekuje sljedeće godine jer su upravo kantoni ti koji odlučuju o njihovoj budućnosti, o tome koliko će sredstava izdvojiti za plaćanje smještaja studentima, čime ograničavaju broj korisnika subvencija.

Zbog velikih dugovanja, Studentski centar je primoran povećavati dio koji studenti plaćaju jer svako povećanje cijene smještaja znači povećanje onog dijela koji studenti plaćaju, a ne povećanje obaveza koje kantoni imaju.

Prosječna kalkulativna cijena smještaja i ishrane studenata u domovima je 365 KM. Od tog iznosa kantoni plaćaju 219 KM, a ostatak studenti. 

Redovno izmirivanje obaveza za smještaj i ishranu studenata u sarajevskim studentskim domovima je preduslov za normalno funkcionisanje i redovno izmirivanje obaveza prema dobavljačima. Studentski centar u Sarajevu ima potraživanja od preko 2.5 miliona KM, najveći dužnici su kantoni, a Unsko-sanski kanton neslavno se pozicionirao među najvećim dužnicima.

U Unsko-sankom kantonu su na prošlogodišnju informaciju da će Kanton morati izdvajati dodatnih 45.000 KM za smještaj svojih studenata, vratili fakturu i rekli da nemaju taj dodatni novac, te da je najbolja odluka da se u ovom Kantonu smanji broj subvencija.

12166663_1190804107601721_215848266_n

Dakle, prijedlog je da se izbaci jedan dio studenata kako bi se ta subvencija podijelila na preostale studente.

Ovakvo ponašanje Uprava doma smatra kao nepoštivanje mladih ljudi, Kanton nije u stanju pokriti potrebe studenata čiji roditelji nemaju uvjete da izdvoje novac, kako bi im dijete moglo nastaviti školovanje.

Krajiški studenti u sarajevskim studenstkim domovima žive u vječitoj strepnji, a vječita je briga da li će biti u mogućnosti izmiriti obaveze prema domu u kojem borave, s obzirom da na Kanton svake godine manje računaju. Najveći razlog tome je konstantna promjena politike, mijenjanje odluka o subvencijama i neodgovornosti izabranika iz Krajine prema studentima koji su budućnost i kantona i države.

U budžetu Unsko-sanskog kantona za 2015. godinu subvencioniranje studenata predviđeno je kroz tri stavke:

  • Subvencije javnim preduzećima – smještaj i ishrana u studentskim domovima – 357.000 KM
  • Ostali grantovi pojedincima – zdravstveno osiguranje učenika i studenata – 220.000 KM
  • Ostali grantovi pojedincima – učenicima i studentima – 20.000 KM

Dakle, novac u budžetu za subvencioniranje smještaja u domovima je planiran, međutim zbog netransparentnosti budžetskog stanja, teško je vidljivo na kojim stranama predviđen novac stvarno završi, te koliko je uopšte ovog novca uplaćeno JU Studentski centar Sarajevo.

Stiče se dojam da ministri i odgovorni, koji mogu uticati da se obaveze na koje su pristali vrše redovno, to jednostavno ne rade dobro ili uopšte ne osjećaju odgovornost za ono za što su imenovani i za budućnost naših studenata vide u Sarajevu.

Upravo zbog svega nabrojanog, studenti iz Krajine ovih dana na oglasnim pločama studentskih domova primorani su da čitaju sljedeći natpis:

“Obavještavamo sve studente-stanare SN “Bjelave” i SD “Nedžarići” koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona da će od 01.11.2015. godine morati plaćati punu cijenu, ukoliko do tada Unsko-sanski kantona ne izmiri svoja dugovanja, studenti-stanari će moći da se zaduže po normalnim cijenama.”

/ABC.ba