U subotnjem izdanju TV Dnevnika, kao i dan ranije, ekipa “RTVUSK” je pratila događanja vezana za mirno okupljanje, a potom i mirnu šetnju za Azura Terzića.

Istovremeno, i web portal “RTVUSK-a” je prenosio informacije sa ovih događaja. Međutim, prenošenjem vijesti o stradanju Azura Terzića na Facebook, kod onih koji svoje mobilne aparate, računare ili laptope nisu namjestili na bosanski jezik, došlo je do, pod navodnike ‘prevođenja sa bosanskog na hrvatski jezik’, te su nepravedno optuženi da su izvjestili da je Azur Terzić, mladić oko kojeg se okupila cijela Krajina, preminuo. A onda je krenula hajka na ovaj medij, novinare, urednike ove kuće, koji su prvenstveno ljudski i novinarski, sa empatijom izvještavali o posljednjim događanjima.

Urednicima web portala i Dnevnika, koji su fakultetski i novinarski obrazovani, sa više od dvije decenije iskustva, upućen je niz grubih, nekulturnih, ali i opasnih riječi…

“Sloboda govora, mišljenja i izražavanja je jedan od temelja demokratije. Istovremeno je i obaveza, i to obaveza poštivanja ovih sloboda kod drugih ljudi, a to znači poštivanje integriteta, fizičkog i mentalnog. Ukoliko uvrede, laži i slične pojave budu iznesene u javnom prostoru, u vidu komentara, one ustvari predstavljaju uskraćivanje slobode, ali što je i opasnije, stavljanje mete na leđa ljudima. Upravo zbog negativnih komentara ljudi koji ga ne poznaju, 22-godišnji mladić iz Laktaša je počinio samoubistvo. Nama se nakon što je Facebook automatski riječ „nastradao“ preveo kao „preminuo“, na teret stavilo i to da smo nečiji plaćenici, da smo neznalice, da priželjkujemo smrt djeteta. Odlučili smo rekonstruirati situaciju, i pokazati šta se ustvari dogodilo…” – stoji u objavi RTVUSK.

Više o ovom slučaju pogledajte u video prilogu RTVUSK:

(rtvusk.ba)