U Federaciji BiH (FBiH) u stečaju se nalaze 74 preduzeća, piše Dnevni avaz pozivajući se na nezvanične informacije iz Federalne agencije za privatizaciju.

Riječ je o preduzećima u kojima se već određeno vrijeme sprovode stečajni postupci radi namirenja povjerilaca, odnosno zbog lošeg poslovanja privrednih subjekata.

Najviše preduzeća u stečaju, njih 32, nalazi se u Zeničko-dobojskom kantonu, 21 ih je u Unsko-sanskom kantonu, a slijede Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton sa po pet preduzeća u stečaju.

Federalno Ministarstvo pravde pripremilo je prednacrt zakona o stečaju koji će biti upućen Vladi FBiH na razmatranje, a koji sadrži novinu prema kojoj se uvodi predstečajni postupak koji može da pokrene samo sud.

Predstečajni postupak, koji podrazumijeva finansijsko restrukturisanje preduzeća, ili njegovo oživljavanje, ne može trajati duže od 150 dana.

Predsjednik Udruženja stečajnih upravnika u FBiH Nijaz Dervišić rekao je da nije siguran mogu li se ovim zakonskim rješenjima ubrzati postojeći stečajni postupci.

“Problem je u tome što nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, što sporo teku sudski sporovi. Najveći problem vidim u unovčavanju imovine. Ni u ovom zakonu nije se imalo hrabrosti da se to definiše, već je sve ostavljeno kao i do sada”, naveo je Dervišić.