Rok od 30 dana koji su vlasti u Unsko-sanskom kantonu dali da se pronađe nova lokacija za smještaj migranata, van naseljenih područja, teče. I dok se aktivno radi na pronalaženju nove lokacije, broj migranata na području ovog kantona iz dana u dan raste.

U prosjeku ih dnevno, na оvo područje stigne oko stotinu. Prema podacima MUP-a USK u Biri, Miralu, Đačkom domu i Sedri trenutno se nalazi oko tri hiljade migranata.Međutim to nije konačna brojka. Pretpostavke također MUP-a USK su da u tranzitu prema ovim centrima prema granici sa R.Hrvatskom ali i u privatnim smještajima se nalazi između 500 i 1000 migranata.

Za identifikaciju tački ilegalnog prelaska na istoku i sjeveroistoku BiH graničnoj policiji neophodno je još 510 policijskih službenika. Međutim ukoliko bi se pokrivala kompletna ta granica od 600 kilometara za sva moguća mjesta prelaska trebao bi mnogo veći broj službenika ističu iz Granične policije BiH.

Ako krene novi vla migranta iz Grčke, BiH će zatvoriti granicu izjavio je nedavno predjsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. I dok se državnme vlasti dogovaraju da će se naći rješenje za migrantsku krizu najviše ispaštaju građani Bihaća i Velike Kladuše.

bhrt.ba