U Bihaću je danas održana 30. redovna sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona.

Izvještaj Ministarstva finansija o izvršenju budžeta za prošlu godinu nije dobio pozitivno mišljenje te je uz prijedloge da se u njega uvrsti stvarno stanje, od nevraćenih pozajmica, nenaplaćenih potraživanja, kršenja Zakona o budžetu, vraćen na doradu. Članovi Vlade usvojili su i odluke o finansiranju obaveze iz kreditnog zaduženja za Regionalnu deponiju ali i istakli pitanje odgovornosti za eventualnu štetu koja je nastala iz ovog propalog projekta.

Projekt kojim je USK trebao dobiti deponiju za odlaganje čvrstog otpada definitivno je zaustavljen prošle godine brisanjem poduzeća Regionalne deponije iz sudskog registra. Ostali su samo enormni dugovi kroz kreditna zaduživanja, kojima je Vlada USK dala garancije. Tako će se onaj prvi kredit od milion dolara plus kamate vraćati od 2012. sve do 2029. godine. Uz ovo, nužno je otplatiti i 700.000 maraka od drugog kredita iz 2014. godine, iz kojeg je na sreću povučena samo trećina sredstava.

Rate za ove dugove neće se vraćati iz budžeta resornog ministartsva već iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada. Tako će se umjesto uobičajenih milion maraka, koji se kroz razne projekte vrate lokalnim zajednicama, sad skoro 200.000 odvajati za nikad realiziranu deponiju.

Iako su na današnjoj sjednici ministri postavili pitanje odgovornosti za ovo, neizvjesno je da li će do tog i doći. A pitanje odgovornosti za propuste i kršenje normi i propisa, razlog su i predloženih izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju resornog ministarstva. Prema postojećim rješenjima dosad nisu jasno bile definirane procedure promjena školskih odbora i direktora što je bio i razlog da se i ide u izmjene, tvrdi ministar.

Uz ove izmjene kojim bi se izbjegle situacije grubog kršenja propisa poput posljednjeg slučaja u Sanskom Mostu, pojednostavljuju se i procedure prelaska nastavnika i profesora, koji su na listi tehnološkog viška iz jedne ustanove u drugu. Predložene izmjene uskoro će se u formi prijedloga naći pred skupštinskim poslanicima.