USK jedini u FBiH nema esencijalnu listu lijekova (VIDEO)

federalna.ba

Unsko-sanski kanton, jedini u Federaciji, ni sedam godina od propisivanja esencijalne A liste lijekova, koja je obavezna u svim kantonima, nije usvojio tu listu. Povrijeđena su prava pacijenata, ljekari ne mogu propisivati individualne terapije s manje neželjenih efekata, a ugroženo je i pravo dobavljača na ravnopravno takmičenje.

U prilog izjednačavanju prava krajiških pacijenata idu ne samo medicinski razlozi, nego i financijski, ali i pravni, jer je federalni propis za kanton obvezujući. Pa aktualni ministar zdravstva Hazim Kapić uvođenje federalne liste lijekova najavljuje do kraja mjeseca. Ako i njega politika ne pomete u nekoj novoj krajiškoj rekonstrukciji.

Unsko-sanski kanton, jedini u Federaciji, ni sedam godina od propisivanja esencijalne A liste lijekova, koja je obavezna u svim kantonima, nije usvojio tu listu. Povrijeđena su prava pacijenata, ljekari ne mogu propisivati individualne terapije s manje neželjenih efekata, a ugroženo je i pravo dobavljača na ravnopravno takmičenje. www.federalna.ba/bhs/vijest/208073

تم نشره بواسطة ‏‎federalna.ba‎‏ في 2 يوليو، 20170

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...