U programima Javnog preduzeća ‘Autoceste FBiH’ po prvi put zastupljen je USK. Izabrana je firma za izradu idejnog projekta brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša.

Projekt se odnosi na dužinu ceste od 47 kilometara i trebao bi biti urađen u roku od osam mjeseci. U ove svrhe, Autoceste izdvojit će, kako je najavljeno, oko 4 miliona maraka. Sa federalnog nivoa poručuju, da ukoliko nadležni sa nižih nivoa vlasti završe na vrijeme posao oko pripreme dokumentacije, eksproprijacije zemljišta, izrade prostornih planova, Krajina bi u kratkom periodu mogla dobiti najavljenu brzu cestu. U Vladi Kantona ne dijele ovaj optimizam, jer radovi na terenu, u ranijim projektima iz oblasti cestovne infrastrukture, pokazuju kako tvrde, neozbiljnost Federacije kao glavnog investitora…

Od prestanka rata u USK nije izgrađen niti jedan kilometar autoputa kao ni brze ceste. Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije, sada najavljuju da su spremni finansirati izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša. Provedena je tenderska procedura za odabir projektanta koji bi u roku od osam mjeseci trebao predstaviti idejni projekt za dionicu, dužine 47 kilometara za što su Autoceste FBiH osigurale četiri miliona maraka a ukupna vrijednost investicije ranije je procijenjena na 500 miliona eura.

Član Vlade FBiH, ministar Šemsudin Dedić kaže, ovaj projekt je jedan od tri prioriteta Autocesta, koje do sada nisu investirale u naš kanton. Kako navodi Dedić, kapaciteti ‘Autocesta FBiH’ su dostatni za brzu izgradnju ove ceste ali potrebno je stvoriti i neke preduslove za to, kao što su prostorni plan i priprema projekta, eksproprijacija, poslovi u domeni lokalnih administracija, itd.

Na kvalitetne i brze ceste koje će USK povezati sa ostatkom države, Krajišnici čekaju već decenijama. Kantonalni ministar građenja Adnan Alagić ne dijeli optimizam oko skorijeg početka radova. Tek je riječ o idejnom rješenju, a do izgradnje čekat ćemo kaže, godinama. Alagić smatra da će to trajati duže jer se radi o rješenjima i reviziji, izradi glavnog projekta, ishođenje dokumentacije, eksproprijacija i svega što je dio ovih pripremnih aktivnosti.

(rtvusk.ba)