Da li ovi podaci zabrinjavaju vlast našem Kantonu, ili će i dalje da se drže poznatih izjava da oni kojima se ne sviđa ovdje idu gdje im je bolje.

Prema podacima, na području Unsko-sanskog kantona za prva tri mjeseca 2015. godine (januar-mart) broj rođenih je 410, dok je u istom periodu broj umrlih čak 525.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata u našem kantonu iznosi 797 KM. Podaci s kojima raspolaže redakcija portala USN.ba govore da su najviše plaćeni radnici u sektoru “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija”, čija je prosječna plaća 1500KM, dok su najmanje plaćeni uposleni u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) sa prosječnom plaćom od 443 KM, uposleni u Građevinarstvu prosječnu plaću imaju 467 KM, dok su uposlenici u sektoru Trgovine na veliko i na malo plaćeni prosječno 484 KM u mjesecu.

Ukoliko znamo činjenicu (koju niko ne izgovara javno) da Inspekcije ne rade svoj dio posla, te da su i službene brojke koje su poražavajuće, još lošije u realnosti.

Na području Unsko-sanskog kantona je na kraju 2014. godine bilo ukupno 32.155 zaposlenih, dok je koncem marta ove godine broj zaposlenih pao na 31.155 radnika.

Nezaposlenih ukupno na području USK-a na kraju marta ove godine je bilo 46.548 (podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje).

Prema riječima stručnjaka, siva ekonomija je na području Unsko-sanskog kantona u punom cvatu, broj onih koji rade je veći od onog što statistike prikazuju, ali zbog nikakvog nadzora inspekcije, veliki broj radnika nije prijavljeno niti osigurano, pa nisu uzeti u obzir u službenim statistikama.

Inspekcija je krivac i za izumiranje srednje klase u našem društvu, riječi su analitičara, a nadati se u narednom periodu da će akcija “Stop radu na crno” koja je bila započeta 2011. godine biti nastavljena, ali u pravom smislu te riječi ili kome se ne sviđa…

/usn.ba