Pregovori , koje već izvjesno vrijeme Stranka demokratske akcije Unsko-sanskog kantona (SDA USK) sa Savezom za bolju budućnost (SBB), ne idu predviđenom dinamikom. Naime, želja da se ulaskom trećeg partnera u kantonalnu vlast ojača parlamentarna većina u zakonodavnoj, a time i izvršnoj vlasti , naišla je na prve prepreke.

Nijaz Kadirić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini USK, smatra da je glavni razlog raspodjela ministarskih pozicija.

Amir Avdić , potpredsjednik KO SDA USK, izjavio je da se trenutno sa partnerom, Strankom demokratske aktivnosti , pregovara o tome koja će se dva resora ustupiti SBB-u prema izbornom rezultatu.

Uporedo s tim, privode se kraju razgovori koje centrale stranaka vode na državnom nivou. Avdić očekuje da bi dogovor trebao biti postignut tokom sedmice kada će biti poznata i ministarstva koja će pripasti novom partneru u vlasti.

Tome se nadaju i u SBB-u, jer trenutno stanje u javnosti stvara dojam nepovjerenja. Ukoliko se za desetak dana ne postigne dogovor spremni su, poručuju, prekinuti pregovore na nivou Kantona.

Da proces pregovaranja traje isuviše dugo slaže se i Jasmin Emrić, predsjendik KO A SDA USK. Unatoč tome, vjeruje da će obje strane brzo doći do kompromisa, jer se na ovaj način opterećuju ukupna političku situaciju.