Školske klupe u USK je napustilo 209 učenika osnovaca – samo u prvom polugodištu ove školske godine.

Trend smanjenja broja učenika obilježio je i prvo polugodište ove školske godine, a prema dostupnim podacima, od septembra do kraja decembra, školske klupe osnovnih škola na području USK-a napustilo je 209 osnovaca.

Prema podacima Pedagoškog zavoda USK-a, slika je dosta bolja u srednjim školama. Ispisnicu iz škole u prva četiri mjeseca nastave zatražilo je 11 srednjoškolaca.

”Masovno iseljavanje stanovništva posljednjih godina, uzrok je i smanjenja broja učenika u školskim klupama. Sve se to odražava na cjelokupni obrazovni sistem i zahtijeva neke promjene, reforme i poboljšanje trenutne situacije, koja je, najkraće rečeno, alarmantna” istekao je direktor Pedagoškog zavoda USK, Haris Smajić.

Kurikularna reforma obrazovanja bi trebala poboljšati nastavni proces, a samim tim i prosjek ocjena učenika osnovnih i srednjih škola. Prvo polugodište učenici osnovnih škola završili su s prosjekom 3,34. Ono što zabrinjava je to da je od 16.216 osnovaca njih 1.673 na zimski raspust otišlo sa nedovoljnim uspjehom.

Slika je još gora u srednjim školama. Od 6.478 učenika jednu ili više zaključnih negativnih ocjena na kraju prvog polugodišta imalo je 1.796 srednjoškolaca ili skoro 25 %, podaci su iz Pedagoškog zavoda USK.

Ključna usmjerenja Ministarstva obrazovanja USK u periodu od 2023. do 2025. godine je kurikularna reforma kao i uspostava digitalnog sistema obrazovanja. Za početak je to reforma predškolskog i osnovnog obrazovanja no u planu je poboljšanje i srednjoškolskog obrazovanja, naglašava direktor Pedagoškog zavoda USK, Haris Smajić.

(cazin.ba)