– Da su djeca najveći resurs jedne države dokazuje primjer uspješnih učenika škole Ričmond park iz Bihaća. Naime, na posljednjoj BOSEPO naučnoj olimpijadi učeničkih projekata učenici ove škole su predstavili 25 projekata i kući se vratili sa 17 osvojenih medalja. Do kraja godine će dorađivati svoje projekte kako bi ih predstavili na internacionalnim takmičenjima širom svijeta.

Grand zlatnu medalju u kategoriji energetike na ovogodišnjoj učeničkoj naučnoj olipijadi su osvojili Nedžma Jaganjac i Ismar Mahmutović. Oni su se bavili potencijalom algi za proizvodnju ekološki prihvatljivih goriva. Prizvodnja i korištenje biodizela smanjilo bi troškove korištenja i zagađenje okoliša.

Zlatna medalja u kategoriji srednjih škola pripala je Emiru Filipoviću i Harunu Lipovači za projekt termoelektrik generatora koji električnu energiju stvara pomoću temperaturne razlike.

Ismedina Kurtović i Ilvana Kljajić smatraju da kore od voća nisu za otpad nego da se mogu koristiti za hranjenje i održavanje vlažnosti biljaka. Dokazale su to projektom koji je također nagrađen zlatom. Pored ovih, u Ričmond park stiglo je još osam srebrenih i šest bronzanih medalja. One su rezultat predanog rada profesora i učenika koji se tokom cijele godine pripremaju za Bosepo. Jer najvrijednije medalje donose stipendije za nastavak školovanja na Burdž univerzitetu. Ovi učenici i njihovi uspjesi dokazuju da su mladi ljudi najvrijedniji resurs naše zemlje. Vjerujemo da će odgovorni u vlasti imati sluha za njihove projekte i potaknuti njihovu realizaciju na dobrobit zajednice.

(rtvusk.ba)