Jeziva priča dolazi iz Azerbejdžana gdje je poznati sportista Mehman Khalilov pretukao sedmogodišnjeg dječaka na treningu, a zbog težine povreda koje su mu nanesene, dječak je nedugo nakon toga preminuo.

Naime, na internetu je objavljen uznemirujući snimak na kojem se vidi kako se Khalilov na treningu džuda i samboa grubo ponaša prema svojim učenicima, pa ih tako hvata za kosu i uši, diže ih u vis, baca ih na pod i u jednom trenutku čak i udara nogama.

Takvi njegovi nepromišljeni potezi usmrtili su sedmogodišnjeg Farida Bakarova, koji je na jednom treningu izgubio svijest i nakon što je prebačen u bolnicu, ustanovljen mu je prijelom vrata.

Tokom prvobitne istrage je utvrđeno da je trener rekao porodici kako se dječak povrijedio nakon jednog pada te da je nakon povreda odveo u bolnicu i bez upozorenja roditelja poslao kući. Kada su ga roditelji vratili u bolnicu, preminuo je.“Gradsko tužilaštvo Sumgayita pokrenulo je kazneni postupak prema članu 126.3 (Namjerno nanošenje teških tjelesnih povreda, koje je rezultiralo smrću žrtve iz nehata) Kaznenog zakona Republike Azerbajdžan. Istraga je trenutno u toku. Tužilaštvo je već poslalo slučaj sudu”, navodi se u zvaničnom saopćenju tamošnje vlasti.

“Teško je reći kada će se održati sudsko ročište, najvjerovatnije će istraga trajati nekoliko mjeseci. Potrebno je obaviti niz ispitivanja, prikupiti dokaze, a također ispitati osumnjičenog”, kazao je Saleh Hajiyev, voditelj press službe Ureda glavnog tužioca Azerbajdžana za Media.Az.Sud je odredio kaznu pritvora od četiri mjeseca za Khalilova, a nema sumnje da mu zbog svega slijedi višegodišnja robija i kraj sportske karijere.

Khalilov je osvojio brojne medalje na takmičenjima u džudou, uključujući srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u džudou 2017. godine, bronzanu medalju na Mediteranskim igrama 2018. godine, kao i zlatnu medalju na Evropskim igrama u Minsku 2019. godine.

(klix.ba)