Abid ef. Veladažić punih je 45 godina bio imam, izveo je generacije i generacije mladih, o čemu svjedoče brojne metkepske hatme u bihaćkim džematima Brekovica i Bakšaiš, a riječi koje je nebrojeno puta upućivao džematlijama da čine dobra djela stari je imam i lično ispunio.

Trajno dobro

Penzionisani imam i hadžija i sabornik IZBiH u pet mandata, svjestan da je vakuf trajno dobro, pred svoju i dušu svog rahmetli sina Mirsada uvakufio je za potrebe džemata Velika Luka u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bužim dvije parcele ukupne površine 2.516 kvadratnih metara. Riječ je o veoma vrijednom zemljištu u predgrađu Bužima, uz regionalni put Bužim – Velika Kladuša, čija se vrijednost procjenjuje na 100.000 eura.

– Nije ni važno koliko je zemljište vrijedno u novcu, važnije je i za mene je vrijedno to što to mogu dati. Moja je duša ispunjena – kaže Abid ef. Veladžić.

Udijeliti drugima

Jedini uvjet koji je postavio stari imam je da se na tom zemljištu, kad za to dođe vrijeme, izgradi neki islamski sadržaj za edukativne svrhe, dječiji vrtić, mekteb… Abid ef. ističe da ljudi općenito trebaju težiti da udijele drugima od svog dunjalučkog viška.

– Ne možemo mi, imami, samo vaziti, citirati ajete, preporučivati drugima da čine ono što mi ne činimo. Prvo mi sebe moramo upokoriti na sirati-mustekimu, pa to onda tražiti od drugih – naglašava ef. Veladžić. – piše avaz.