U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje u vezi s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banje Luke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasile su stanje prirodne nesreće zbog poplava koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana. Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona s obzirom na to da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

“Zajedno s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenje vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i večeras smo odmah donijeli odluku o finansijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

“Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju, medicinska pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko bude potrebe”, istakao je Solak.

Kada je riječ o vodostajima rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja. I jutros je stanje pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 sati je 394 cm s tendencijom pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, nagli porast vodostaja na području ovog grada bio je sinoć između 20 i 21 sat kada je nivo Bosne povećan za 97 centimetara, prenosi ATV.

S druge strane, policija Općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javlja SRNA.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Također, sinoć je iz Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići koje graniči s Dobojem.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Također, sirene za uzbunu su se zbog poplave oglasile poslije ponoći i u naselju Trn u općini Laktaši, javlja ATV.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima.

Ministrica prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

“Još se ne zna šta će biti u ostalim općinama. Kada načelnici i gradonačelnici procijene da je sigurno, nastava će biti nastavljena”, poručila je Trivić i dodala da prate čitavu situaciju.

Važna obavijest: Prekida se nastava u osnovnim i srednjim školama u cijelom USK!

Na osnovu člana 31. Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju (“Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona” br, 5/04 i 7/10) i člana 45. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona” br. 17/2012) ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donosi ODLUKU o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona, piše portal Biscani.net.

I – Prekida se nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona zbog vremesnkih nepogoda od utorka 14.5.2019. godine do daljnjeg.

II – O početku nastavnog procesa osnovne i srednje škole na području Unsko-sanskog kantona bit će blagovremeno obaviještene.

III – Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

Bihać, 13.5.2019. godine”