Visoke temperature zraka, kakve bilježimo posljednjih dana, negativno utiču na zdravlje stanovništva. Oni stariji, teže podnose vrućine, ali u Službi hitne pomoći Bihać navode da im se javljaju i mlađi građani zbog određenih tegoba. Broj intervencija je u porastu, a ljekari savjetuju građanima da se ne izlažu suncu u najtoplije doba dana…

Temperaturni rekordi i visok atmosferski pritisak obilježili su ovogodišnje ljeto do sada. Većina smatra da visoke temperature smetaju samo starijim građanima, ali kolabirajuća stanja od posljedica pregrijavanja doživljavaju i dobro utrenirani, mladi ljudi.

Stoga, starosna dob ne određuje mogućnost nastanka spomenutog stanja zbog vrućine. U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bihać navode da je povećan broj intervencija. Oni koji zatraže pomoć od ove službe uglavnom se javljaju zbog kolapsnog stanja. Kako nam je potvrdila Maja Uremović, načelnica Službe hitne medicinske pomoći u Bihaću, povećan je broj pacijenata koji se javljaju sa zdravstvenim indikatorima koji se mogu povezati sa vrućinama, a tu su i drugi simptomi zbog npr. kupanja u okolnostima u kojima voda nije čista.

Negativan uticaj na organizam je primjetan kod svih, a posebno kod onih osoba koje već imaju određene zdravstvene poteškoće. Veći dio starije populacije pridržava se savjeta liječnika, međutim nisu svi u prilici da poštuju preporuke. Građani koji imaju neodložne obaveze, često zbog vrućina doživljavaju vrtoglavicu, dehidraciju, povišenu tjelesnu temperaturu i glavobolje, zbog čega se i prema takvima apeluje da ipak, ukoliko mogu, odgode takve obaveze za neke kasnije sate.

(rtvusk.ba)