Premijer USK-a Izudin Saračević danas se sastao sa gradonačelnikom Bihaća i načelnicima ostalih ovdašnjih općina, a razgovaralo se izgradnji sanitarne regionalne deponije, te povlačenju druge tranše kredita od Svjetske banke.

Sudionici današnjeg sastanka, koji je održan na inicijativu premijera USK-a Izudina Saračeviča, ocijenili su ga veima konstruktivnim. Razriješene su brojne nedoumice koje se vežu za izgradnju sanitarne regionalne deponije, te dogovoreni budući koraci.

„Prvo studija izvodljivosti, pa studija okoliša, kad nam okolišna studija kaže i struka eventualno da tu nema nekih problema, mi ćemo ući u tu priču. Ono što možemo reći da je bio jedan dobar konstruktivan sastanak i moramo više se angažirati oko regionalna deponije i moramo imati puno više podataka zato što su osnivači općine i jednim dijelom Vlada i Skupština USK-a“, kazao nam je Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

„Tako da ćemo već u idućoj sedmici imati razriješen čitav niz pitanja, koja će na kraju krajeva rezultirati sjednicom Skupštine, gdje će biti razmatran i nadam se usvojen, pošto smo danas otklonili te dileme, taj set dokumenta koji će nas dovesti do te prve faze ovo što je gradonačelnik govorio, kada ćemo odlučiti: šta, kako, na koji način dalje“, istakao je Izudin Saračević, premijer USK-a.

Druga tranša kredita od Svjetske banke je oko 4,7 miliona KM, koja će se povlačiti po segmentima i po fazama, kako projekt bude napredovao.

„Operativni plan je davno napravljen, međutim, došlo je do zastoja unutar firme, Skupština je imala određene primjedbe na plan nabavke, sad smo to ovim sastankom prevazišli i u suštini smo krenuli sad korak po korak. Prva stvar koju mi trebamo uraditi to je studija uticaja na okoliš koja je ključna za dobijanje okolinske dozvole i to su prvi akti koje uprava treba da završi u neka dva do tri mjeseca“, kazao je Rizvan Zjakić, direktor JP US-REG-DEP.

Ukoliko studije pokažu da odabrana lokacija u Bihaću nije pogodna za izgradnju deponije, od nje će se odustati. U tom slučaju, tražiće se nova, a zainteresiranost je za sada iskazala Općina Bosanski Petrovac.

Premijer Unsko-sankog kantona mr.sci. Izudin Saračević danas je održao sastanak sa načelnicima općina na temu Regionalne sanitarne deponije

Posted by biscani.NET on 19. Juni 2015

 

/rtvusk