Umjetnik je izabran putem društvene mreže Instagram gdje su organizatori izložbe vidjeli njegove radove posvećene vodi, moru i ljudima.

Umjetnik iz Bihaća Ferdi Selman sutra otvara izložbu na Maldivima. Umjetnik je izabran putem društvene mreže Instagram gdje su organizatori izložbe vidjeli njegove radove posvećene vodi, moru i ljudima.

Ferdi trenutno uživa na Maldivima i koristi jedan od najljepših svjetskih predjela za stvaranje novih slika iz serije posvećene moru.

Selman je akademski slikari iz Bihaća, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a školovanje je nastavio na Akademiju likovnih umjetnosti u Banjaluci na kojoj je diplomirao na odsjeku za slikarstvo. Akademiju su pored njega završili i njegova sestra Selma, kao i brat Mersud. Oni su najpoznatiji mladi romski umjetnici iz BiH čiji su radovi predstavljeni širom svijeta, a oni su svoje školovanje nakon Banjaluke nastavili na evropskim i amerikim univerzitetima.

“Već kao mali dječak crtao sam i šarao po cesti i prozorima. U prvom razredu osnovne škole, nacrtao sam savršenu kocku i krug, a učitelj se na to jako iznenadio, jer nije vjerovao da dijete te oblike može tako nacrtati. Ja nisam mogao da shvatim zbog čega se on čudi, jer je meni u to vrijeme to bilo sasvim normalno da crtam. Tokom školovanja, dobijao sam i nagrade iz crtanja i slikanja, a znao sam ponekad osvojiti i nešto novca. Otprilike u to vrijeme shvatio sam da želim da budem umjetnik i da istražujem boje. Tada su svi, a pogotovo moja porodica, rekli da sam im čudan, nije im bilo jasno zašto uvijek crtam, zašto ne izlazim sa društvom. U početku me je sram bilo što znam da slikam, ali danas sam sretan zbog ovoga što jesam”, rekao je ranije za BUKU Ferdi Selman.

Pogledate radove Ferdi Selmana koji će sutra biti izloženi na Maldivima:

POGLEDAJTE VIDEO KOJI JE portal “Biscani.net” uradio 2014. godine sa braćom Selman: