Mi iz Bihaća trebamo biti jasniji i glasniji jer genocid u Srebrenici je nažalost najtužnija historijska istina koja se desila jednom narodu, kojem i ja pripadam,” kaže Elvira Selmanović, gradska vijećnica u Bihaću a prenosi portal normala.ba.

“Jasno je da svaki normalan čovjek to osuđuje, međutim daleko veću težinu imaju konkretni potezi izvršnih i predstavničkih organa Grada Bihaća, čime bi pokazali konkretno djelovanje protiv nosioca negiranja genocida kao što su Peter Handke, Emir Kusturica i Muhrem Bazdulj” – ističe ona.

“Shodno tome za ovu trojicu „neljudi“ sam podnijela inicijativu na 11 sjednici Gradskog vijeća, održanoj, 11.05. 21. godine, dakle prije tacno 2 mjeseca cime sam htjela da Gradsko vijeće Bihaća donese odluku o proglašenju ove trojce “personama non grata” i na taj način pokažemo i sublimiramo bar djelimično osjećanja našeg naroda. Sa ovom inicijativom željela sam da i mi iz Bihaća zvanično damo doprinos cuvanju istine i isticanja na rub srama onih koji su promotori i zastitnici zlocinaca, što je historijski vrlo bitno za naš grad” – navodi gradska vijećnica.

Navodi  da iako su ovakvu gestu učinili već neki gradovi, zbog uskih i dnevno političkih shvatanja, za svoju inicijativu jos uvijek nije dobila odgovor niti je  inicijativa uvrstena na glasanje Vijeca Grada Bihaća.

“Neka je na svakom pedlju ove planete genocid osudjen i time spriječen kako se više nikad i nigdje ne bi ponovio, čak ni u snovima onih koji ne vole drugog i drugačijeg.

Srebreničkim žrtvama neka je vječni mir, a svima neka je ovaj datum stalna opomena da budemo uvijek na braniku historijske istine, bez obzira bilo gdje da živimo”– kaže na kraju vijećnica Elvira Selmanović.