Na današnjoj 21. redovnoj sjednici Gradsko vijeće Bihać je na inicijativu vijećnica Šeherzada Delić (NS) i Silvana Behić (PoMAK) aklamacijom donijelo Deklaraciju kojom je zauzelo stav podrške republici Ukrajini. U Deklaraciji se navodi:

– Gradsko vijeće Bihać osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Gradsko vijeće Bihać osuđuje nasilje koje se trenutno dešava u Ukrajini nad ukrajinskim nevinim stanovništvom.

– Gradsko vijeće Bihać podržava ukrajinski narod u borbi za odbranu, očuvanje nezavisnosti i slobodu svoje suverene domovine.

– Gradsko vijeće Bihać traži od gradonačelnika da Grad Bihać kao središte Bosanske krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona, zajedno sa drugim jedinicama lokalne samouprave iz Federacije BiH, realizuje finansijsku podršku u vidu donacije prema državi Ukrajini.

Naime, sve evropske države i mnoge zemlje svijeta u komunikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju značajne korake u pružanju različitih vrsta pomoći Ukrajini. Međutim, Bosna i Hercegovina na državnom nivou vlasti, odnosno na nivou Vijeća ministara BiH vjerovatno neće biti u stanju postići konsenzus oko tog pitanja zbog stavova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, odnosno stranke SNSD kojoj pripadaju. Vjerovatno, iz tog razloga diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila je da se obrati lokalnim zajednicama i Kantonima u BiH.

S tim u vezi, Gradsko vijeće podržalo je prijedlog gradonačelnika Fazlića da se sredstva lokalnih zajednica i Kantona koji su u mogućnosti donirati pomoć pokušaju sumirati na jedno mjesto i jedinstveno doznače za pomoć Ukrajini.