Minimum poslova

Prema riječima predsjednika Sindikata policije Mahmuta Alagića, štrajkovi će se odvijati redovno, do postizanja sporazuma sa Vladom ili će uslijediti generalna obustava rada. Policija, kao i prosvjeta, traži isplate dugova iz ranijih godina, četiri topla obroka, dvije plate, regres za 2014, te troškove putovanja na posao, kao i otpremnine, umrline i ostala dugovanja iz njihovih stečenih prava. U osnovnim i srednjim školama štrajkovi upozorenja su održani u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni.

– Što se tiče srednjeg obrazovanja, u sve i jednoj školi održan je štrajk upozorenja. Imali smo samo jednu malu nedoumicu u srednjoj školi Sanus Futurum u Sanskom Mostu kod potpisivanja sporazuma o minimumu poslova, jer oni imaju situaciju da je imenovan novi direktor a da stari još nije razriješen. Ministarstvo je tu imalo nekakvu zabunu, ali je ipak održan štrajk upozorenja. Mi smo odlučni da štrajkove svakodnevno održavamo. Premijer Kantona nas nije zvao na nastavak pregovora, osim ako nisu uputili neki poziv koji do nas još nije stigao, kazao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK-a.
U osnovnim školama se također provodi štrajk, osim u dvije, gdje su sindikalne podružnice pod suspenzijom.

– To su dvije podružnice koje ni prošle godine nisu bile za generalni štrajk. Radi se o Todorovskoj Slapnici i 1. mart Vrnograč. Svi sindikalni povjerenici bili su dužni potpisati minimum poslova sa direktorima škola, oni su to učinili i ti sporazumi nam još pristižu. Iz Vlade i Ministarstva nas niko nije pozivao na razgovore, mi smo strpljivi, trenutno nas samo mediji kontaktiraju, ali i roditelji i građani od kojih imamo podršku. Ovo je tek prvi dan i za sada nemamo nikakve informacije da je negdje došlo do problema ili pritisaka na sindikaliste bilo koje vrste, kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a.

Ona ističe da štrajkovi upozorenja ni na koji način neće ugroziti ni djecu niti nastavni proces, ali od kantonalne Vlade očekuju da ih shvati ozbiljno.

Pomoć pravnika

– Ukoliko ne pokažu spremnost da sa sindikatima rješavaju nagomilane probleme, mi smo spremni i već pripremamo sve što je potrebno za održavanje generalnog štrajka, kazala nam je ona.

Generalni štrajk pripremaju oprezno jer očekuju da će ih Vlada tužiti kao što je to učinila i prošle godine zbog neispunjenog uslova o periodu mirenja, za što je Vlada i dalje odgovorna jer odbija da formira mirovno vijeće. Sindikatima pomažu pravnici u obavezi ispunjavanja liste minimuma poslova kako bi generalni štrajk bio potpuno legalan. Prema riječima Zehre Hadžić, ukoliko Vlada ne ispuni tražene zahtjeve nastavnika, generalni štrajk bi se mogao zakazati u drugoj polovini februara. Do tada će sindikati vršiti pritisak na Vladu svakodnevnim štrajkovima upozorenja.

/oslobodjenje