Ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Dženis Šabulić (SBB) i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK Almin Handanagić (SDA) održali su sastanak s apotekarima i vlasnicima apoteka s kojima ZZO ima potpisane ugovore.

Na sastanku je najviše govora bilo o malverzaciji u vezi s izdavanjem recepata s esencijalne liste, dok su apotekari istakli problematiku naplate participacije od pacijenata.

Nadležne inspekcije i predstavnici ZZO su zabilježili nepravilnosti i dali na daljnje postupanje nadležnim institucijama, a ministra Šabulića najviše zabrinjava upravo to što se dalje po ovom pitanju ništa nije preduzelo.

– Komisija je utvrdila da je više od 2.000 recepata izdato, a da ljudi nisu ni vidjeli doktora, što je više od 500.000 KM direktne štete za budžet ovog kantona – rekao je Šabulić.

Prema njegovim riječima, najgore od svega je što je izvještaj kantonalnog inspektora predat Tužilaštvu USK, a niko ništa nije poduzeo po tom pitanju. Kao resorni ministar, kaže, uradit će sve što je u njegovoj mogućnosti da se ovo ispita.

Handanagić je naveo da je jedan od prioriteta koje moraju riješiti to da se uvede red u ugovornim odnosima s apotekama

/avaz