Štrajk će biti zamrznut do 15. februara. Do tada se od odgovrnih u ministarstvu i Vladi kao i u Upravi kantonalne bolnice očekuje da ispune više zahtjeva, počev od poštivanja Kolektivnog ugovora ali i rješavanje dodatnih problema koji opterećuju rad ljekara, prenosi rtvusk.ba.

Građani mogu odahnuti. Osim za hitne slučajeve, ljekari će i dalje biti na usluzi i ostalim pacijentima nakon što su sa ministricom postigli dogovor o zamrzavanju generalnog štrajka. Kako je rečeno, prevladalo je mišljenje da su pacijenti na prvom mjestu, ali i da bi štrajk doveo do potpunog kolapsa zdravstvenog sistema u kantonu.

Protiv prolongiranja štrajka bili su ljekari kantonalne bolnice. Izrevoltirani su, kažu, svim dosadašnjim praznim obećanjima ranijih ministara i Vlada o poštivanju Kolektivnog ugovora. S obzirom da su njihove kolege u ostalim zdravstvenim ustanovama pristali na zamrzavanje štrajka, ispoštovaće odluku UO kantonalnog Sindikata. Sačekaće 15.februar, do kada očekuju isplatu plaća po Kolektivnom ugovoru, ali i provjeru dosadašnjih zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, sistematizacija radnih mjesta uključujući i revizije u Zavodu zdravstvenog osiguranja. U toj ustanovi primanja su, tvrde u Sindikatu bolnice, najveća u javnom zdravstvu.

Pred ministarstvom, ali i ostalim odgovornim za stanje u javnom zdravstvu sada je veliki posao. U nešto više od mjesec dana trebaju se osigurati dodatna financijska sredstava za implementaciju stavki iz Kolektivnog ugovora. Čini se da će ipak više trebati napora na sređivanju ukupnih prilika koje se odnose na poslovanje zdravstvenih ustanova. U prvom redu u kantonalnoj bolnici koja grca u dugovima čiji je gubitak u poslovanju dostigao iznos od 12 miliona maraka.