Piše: Biscani.net

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je važne odluke na danas održanoj sjednici, usmjerene prema unaprjeđenju ekoloških i privrednih aspekata regije.

Jedna od ključnih odluka odnosi se na program utroška budžetskih sredstava za kapitalne grantove namijenjene sanaciji i uređenju gradskih i općinskih odlagališta otpada. Na prijedlog Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Vlada USK je odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 700 000 KM za komunalna preduzeća koja su se kandidirala putem javnog poziva. Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti upravljanje otpadom te očuvati okoliš i kvalitetu života građana USK.

Također, na 56. sjednici Vlada USK je dala saglasnost na dodjelu koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu i Bihaću za pakiranje i prodaju na tržištu. Ovaj značajan korak odobren je privrednom društvu “Green Water” d.o.o. Kulen Vakuf, Bihać, s ciljem unapređenja sektora vodoprivrede i stvaranja novih privrednih mogućnosti u regiji. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovlašteno je za zaključenje Ugovora o koncesiji.

Ove odluke Vlade USK naglašavaju predanost regije očuvanju okoliša i unaprjeđenju privrednog sektora, te potvrđuju kontinuirane napore ka unapređenju životnih uvjeta građana Unsko-sanskog kantona.

(Biscani.net)