Učionice Katoličkog školskog centra u Bihaću i jučer su bile prazne, iako je neku noć, na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a, uklonjen nedostatak u organizaciono-pravnim odnosima zbog kojeg je Ministarstvo obrazovanja obustavilo plate nastavnicima ove škole.

Podsjetimo, sve škole su dobile plate za septembar izuzev KŠC-a. Nedostajalo je novca zaključenjem rebalansa budžeta, a zatim je Ministarstvo ukazalo na to da nije potpisan valjan ugovor sa školom od 2014. godine, te da po tome nema ni zakonskog osnova za izmirenje plata.

Zaboravni službenici

– Drago mi je da je Skupština konačno riješila taj administrativni problem donošenjem prerađenog akta o uzajamnim obavezama i odgovornostima. Rekli su da će danas isplatiti i plaće, a u međuvremenu su svim školama isplatili i za deseti mjesec, a nama ne. Čim uplate, škola će početi sa radom, kazao nam je don Slavo Grgić, ravnatelj škole.
Od protekle srijede učenici osnovne škole, gimnazije i škole medicinske struke ne idu na nastavu. Katolički školski centar “Papa Ivan Pavao II” u Bihaću osnovala je Banjalučka biskupija, Skupština i Vlada priznale su ovu školu zajedno sa Cazinskom medresom, a iz budžeta se finansiraju samo plate po nastavnom programu, dok sve druge troškove ustanove same izmiruju.

unnamed__2_

Ispostavilo se da je problem bio do Ministarstva obrazovanja, koje nekoliko godina nije potpisalo niti revidiralo aneks iz Katoličkog školskog centra o osnivanju medicinskih odjeljenja, a ipak je izmirivalo plate uposlenima.

Katoličkom školskom centru se može prigovoriti da su mogli i jučer otključati vrata škole, ali ne to što je Ministarstvo neopravdano prigovaralo da su neodgovorno proširili svoje kapacitete. Zbog čestih smjena i rekonstrukcija unutar Vlade Unsko-sanskog kantona, izgubio se kontinuitet praćenja stvarnih problema građanstva, ali i školstva.
Prije nekoliko godina u Bihaću je održan protest roditelja i učenika koji su odbijeni prilikom upisa u Srednju medicinsku školu Bihać, jer su kapaciteti bili prepuni.

Bijela kuga

Jedan razred je čak bio smješten u improvizirani boks, u holu susjedne Ekonomske škole. Alternativa su bile sumnjive privatne medicinske škole, sumnjive jer se i Interpolova istraga odnosila na neke od njih. Uvođenje medicinskih odjela u novoj i modernoj Katoličkoj školi bilo je tada dobro rješenje za roditelje i učenike. Ogroman interes roditelja i učenika leži u činjenici da je otići u Njemačku i tamo naći zaposlenje postalo gotovo jedino čemu se mladi u USK-u imaju nadati. Ranije politike nisu se usuđivale gasiti tu posljednju nadu građanima.

To su činjenice kojih se sjetio i poslanik SDP-a Albin Muslić, jer dio je to većeg problema masovnog napuštanja zemlje.

– U tri godine izgubili smo oko 150 razreda u Kantonu. Zabilježeno je da smo 2013. godine imali 5.492 učenika, a ove 4.654 u Bihaću. U Kantonu to je pad sa 25.774 na 22.879 učenika za samo tri nepune godine, kazao je Muslić.
Bijela kuga u USK-u je evidentna, a ona se neće izliječiti ukidanjem medicinske škole.

/oslobođenje