Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravlja bihaćki ‘Vodovod’ su u funkciju puštene nove, zamijenjene pumpe na stanici u naselju Turija. Zahvaljujući novim pumpama doći će do uštede električne energije i osiguranja konstantnog napajanja pitkom vodom u sušnom dijelu godine u naseljima Turija, Zlopoljac, Johovica, Bašani i Majdan.

Bihaćki „Vodovod“ konstantno radi na poboljšanju infrastrukture. Vlastitim i sredstvima dobijenim putem projekata već su uradili mnogo posla što će rezultirati uštedama energije, zaštitom okoliša i smanjenjem gubitaka vode. Sredstvima zaprimljenim od Fonda za zaštitu okoliša, oko 80% stanovništva, vodu će koristiti za vlastite potrebe bez prekida, zahvaljujući novim pumpama.

Nakon Sokoca i Turije, radi se na izvorištu Klokot, a potom slijedi zamjena pumpi na Privilici. Ušteđena sredstva Vodovod će preusmjeriti u nove projekte kojim će poboljašti vlastitu infrastrukturu, samim tim i kvalitet vodosnabdijevanja. U ‘Vodovodu’ očekuju odobrenje projekta vezano za daljinsko očitanje vodomjera. I za ovaj projekt su aplicrali kod Fonda za zaštitu okoliša, a rezultati se očekuju do nove godine.

(rtvusk.ba)