Plaće nosiocima vlasti u USK-u pokušao je smanjiti bivši premijer, a nova vlast ima i novi recept – umjesto jedne, zakazane su tri sjednice.

Plata poslanika u Skupštini USK-a je 2.355, a paušal 1.800 maraka, dok je 50.000 nezaposlenih na birou USK-a i dok je polovina građana prinuđena živjeti s manje od 300 maraka mjesečno. Najuporniji u inicijativi da poslanici smanje sebi plaće su iz Naše stranke, jer smatraju da uz plaćena prisustva sjednicama i radnim tijelima (svaka po 150 KM), mogu voditi ovaj kanton i sa manjom plaćom.

Odgovor ministra

– Inicijativu smo pokrenuli u devetom mjesecu 2015, pa smo i u ovoj godini nastavili kampanju, priloživši i nekoliko hiljada potpisa građana, ali nikad nikakav odgovor nismo dobili, kazao nam je Nurudin Osmanović, predsjednik Naše stranke Bihać.

O primanjima poslanika Oslobođenje je pisalo i protekle sedmice, što je možda i natjeralo Skupštinu USK-a da objavi kako će ovog mjeseca imati (čak!) tri sjednice. Jedna sjednica je svečana – povodom Dana državnosti, dok su današnja i još jedna radne.

Dnevnim redovima sjednica preovladavaju informacije, izvještaji i mišljenja, osim donošenja budžeta, ništa što ne može stati u jednu sjednicu, ali će naplatiti tri u nastojanju da građanima pokažu da rade i svoja primanja zarade.

I dok podnosioca inicijative nisu ni o čemu izvijestili, zbog vike oko njihovih primanja pripremljeni su zaključak i mišljenje Saliha Dedića, ministra finansija.

Podsjećamo, Naša stranka je tražila da se “kroz institucije sistema ishoduje izmjena Zakona o plaćama u organima vlasti USK-a na način da se one svedu u okvire propisane federalnim zakonom”, to jest – da se smanje na 600 maraka.

Međutim, postavlja se pitanje da li je to tek zakonski minimum, jer ministar Salih Dedić u pripremljenom materijalu odgovara da Zakon o plaćama nije prekršen.

“Zakonom se utvrđuju koeficijenti za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike u kantonalnim, gradskim i opštinskim organima vlasti, s tim da se ne mogu utvrditi veći koeficijenti od onih utvrđenih u članu 9. ovog zakona”, navodi Dedić.

Na volju poslanicima

Osmanović iz Naše stranke je razočaran što vlasti u USK-u smatraju da, ako plaće i koeficijenti nisu ispod minimuma, time ni Zakon nije prekršen. A ministrov zaključak smatra odbijanjem inicijative.

U materijalu koji je objavljen na skupštinskoj stranici, ministar Dedić navodi da njihov zakon o plaćama nije u suprotnosti sa onim Federacije, a poslanicima ostavlja na volju kako da postupe sa pomenutom inicijativom.

No, pritisak na džep političara donekle je urodio plodom. Naime, Vlada će donijeti budžet u roku, pripremila je isplatu regresa za budžetske korisnike za 2016. i čini sve samo da primanja zvaničnika ne smanji.

– Pa, nama će u decembru isplatiti plaću za 12. mjesec, to je nama nevjerovatno u odnosu na onaj period premijera Saračevića, kazao nam je jedan univerzitetski profesor.

Ipak, na sjednici Skupštine u ponedjeljak najzanimljivije će biti tokom rasprave o inicijativi za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Unsko-sanskog kantona, odnosno šta će preplaćeni poslanici reći o tome.

*foto: BISCANI.NET
*tekst: oslobodjenje.ba