Ugovore o zajedničkom finansiranju za uvođenje novog, energetski efikasnijeg, sistema grijanja na biomasu u Kantonalnu bolnicu u Bihaću sutra će u Sarajevu potpisati ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník, premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu.

Za instalaciju novog postrojenja za grijanje na biomasu, uključujući bojlere, eksterne cjevovode i sistem za kontrolu grijanja u svim zgradama bolnice, Češka razvojna agencija (CZDA) će investirati više od 1.520.000 KM, dok će Vlada Unsko-sanskog kantona uložiti 1.000.000 KM za izgradnju novog objekta u kojoj će biti postrojenje za grijanje, ali će se taj prostor koristiti i za druge potrebe i usluge, kao što su kuhinja i vešeraj.

Ovaj sistem grijanja će omogućiti i do 50 posto uštede sredstava, koji će se moći preusmjeriti na dodatno poboljšanje usluga za oko 300.000 građana ovog kantona.

Od izbijanja požara u Kantonalnoj bolnici u Bihaću 2013. pa do danas, kroz zajedničke investicije i partnerstvo UNDP-a i Vlade Unsko-sanskog kantona i donatora, rekonstruisani su: krov bolnice, glavni ulaz, liftovi, stolarija na glavnoj zgradi, kao i odjeli za transfuziju i onkologiju u vrijednosti 2,5 miliona KM, saopćeno je iz UNDP-a.

/fena