Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samir Sedić i načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, potpisali su u Bihaću, ugovor o realizaciji projekta za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda u toj općini, za šta je osiguirano 30.000 maraka iz sredstava vodnih nakanada. Inače ove godine, resorno ministarstvo podržaće ukupno 20 projekata u svim ovdašnjim općinamja, u ukupnom iznosu od 717.000 maraka.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a i ove godine realizira program podrške projekata iz oblasti vodoprivrede, sredstvima osiguranim u budžetu od prikupljenih vodinih naknada.

„ Jučer smo potpisali za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda u općini Ključ u iznosu od 30.000 KM, a prije toga prošle sedmice smo sa načelnikom Općine Bosanski Petrovac izgradnja i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže u iznosu od isto 30.000 maraka“, kazao nam je ministar Sedić.

Prošle godine za ove namjene utrošeno je 600.000 maraka, a ove godine sredstva su povećana na 717.000, s tim da su prenesene ranije obaveze od oko 3.000 maraka.

„Dvadeset je projekata, od toga 18 se odnosi na izgradnju, rekonstrukciju vodovoda, uređenje korita rijeka, sistem zaštite od poplava, ako bi kazali po velikiim projektima onda su to izgradnja vodovodne mreže općina Sanski Most, naselje Kamengrad i nastavak radova Pivnice Konjodor Općina Bužim, imamo projekt rekostrukcije drvenog mosta općine Bosanska Krupa, tu je predviđeno ispred Ministarstva 40.000 maraka“, kazao je Sedić.

Dodaje da je za sistem odbrane od poplava u općinama Cazin i Bihać planirano po 60.000 maraka, s tim da i u drugim projektima, kao što je plan odbrane od poplava, gdje je za odnos sa nevladinim sektorom namijenjeno 30.000 maraka. Po njegovim riječima, Ministarstvo prati implementaciju svih ovih projekata u odnosu na primjenu Zakona o vodama USK-a, kako bi ova namjenska sredstva bila pravilno utrošena.