Iako su predstavnici IOM-a i policije ograničili prilaske Đačkom domu u kojem stanuju migranti, Bišćani prepoznaju one koji su u Krajinu tek došli.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA FORUMU:
– Migrantska kriza

U Bihać svakodnevno pristižu nove izbjeglice. Dijeleći svoj grad već godinu s njima, Bišćani vrlo dobro znaju razlikovati nove migrante od onih koji ovdje borave mjesecima. Nisu samo građani zabrinuti, zabrinuta je i policija. Jučer smo ponovo posjetili migrantski kamp u Borićima, ali osiguranje nam nije dalo da priđemo Đačkom domu bez unaprijed pribavljenog odobrenja Internacionalne organizacije za migracije (IOM).

Građani zabrinuti

Ipak, čak i ispred Đačkog doma mogli smo vidjeti da njegova sanacija ne napreduje. Kantonalne vlasti, IOM i državne agencije imaju dogovor da omoguće migrantima bolje uslove kako bi mogli preživjeti zimu. Oni sigurno vjeruju da imaju još vremena. Pitali smo i članove uprave Unsko-sanskih šuma jesu li ih iz IOM-a kontaktirali za nabavku ogrjevnog drveta za Đački dom. Odgovor je bio negativan. Početkom sedmice, pripadnici Policijske stanice Berkovići uhapsili su 15 migranata kod Trebinja.

Agencije su javile da tokom predaje migranti nisu znali u kojoj su državi, a nakon što im je na engleskom jeziku saopšteno da su na teritoriji BiH, počeli su da se raduju.

Također, tokom pregleda su kod četiri Sirijca pronađene prostrelne rane, što upućuje na mogućnost da su bili u zoni ratnih dešavanja. Prije četiri mjeseca i reporterskoj ekipi Oslobođenja dvojica kurdskih migranata su također pokazivala prostrelne rane. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač tada je na naše pitanje odgovorio da nije isključena mogućnost da se među migrantima nalaze i mogući ratnici Islamske države.

Od prošlosedmične racije u Sarajevu, ni u Bihaću nema mira.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA FORUMU:
– Migrantska kriza

– Nakon što je u pojedinim medijima objavljena informacija da su prilikom vršenja uviđaja na više lokacija pronašli veću količinu naoružanja, čiji je dio bio sakriven u stanu, dok je određena količina bila zakopana ili odbačena, kod dijela građana Unsko-sanskog kantona se pojavila zabrinutost za opću sigurnost jer u naš kanton svakodnevno pristižu migranti iz smjera Sarajeva.

Ovom prilikom Uprava policije MUP-a USK-a obavještava sve građane Unsko-sanskog kantona da je još od početka pristizanja migranata poduzela niz dodatnih mjera i aktivnosti te da svakodnevno prati, analizira i planira operativno-taktičke mjere i radnje kako bi održali povoljno stanje javne sigurnosti i dosadašnji načina života stanovnika USK-a, saopćeno je iz MUP-a.

A dosadašnji način života već je prošlost. Građani se uvečer zaključavaju, izbjegavaju parkove, čak i trgovine čije ulaze okupiraju migranti.

Faktura u nedjelju

Migrantska kriza mogla bi značajno uticati i na izbore, jer se može očekivati da građani krivicu za migrante isporuče vladajućim strankama. Ali, ni opozicija u liku koalicije Pomak ne može biti sigurna da građani i njih neće kazniti zbog migranata. Naprimjer, bihaćkom gradonačelniku Šuhretu Fazliću, koji je kandidat za Skupštinu USK-a u ime pomenute koalicije, građani spočitavaju odgovornost što je u prvom redu dao Đački dom Borići na korištenje IOM-u i migrantima. IOM je sada i medijima ograničio pristup. Hrvatska policija je zainteresovana ostvariti što bolju suradnju sa domaćom kako bi što manje migranata prešlo u njihovu državu. Načelnik Uprave kriminalističke policije ravnateljstva MUP-a Hrvatske Ante Gudelj prekjučer je u Bihaću zatražio unapređenje prekogranične suradnje. Sve je izvjesnije da će najveći broj migranata ostati u Bihaću. Građani, koji će za vikend biti i birači, nekome će morati isporučiti račun.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA FORUMU:
– Migrantska kriza