Konferencija o klimatskoj akciji, koja je održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u Sarajevu krajem prošle sedmice, okupila je više od 130 učesnika, uključujući predstavnike svih nivoa vlasti, lokalnih zajednica, diplomatskog kora i mladih, na kojoj se diskutovalo o narednim koracima u klimatskoj akciji u BiH. Delegaciju USK, na ovom događaju, predvodio je premijer Mustafa Ružnić.

Konferencija je bila završni događaj Sedmice klimatske akcije u BiH, koja je trajala od 5. do 10. juna 2022. godine, a koju je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Evropskom unijom u BiH i drugim partnerima, kako bi se naglasilo da su klimatske promjene izazov koji se može prevazići samo zajedničkim naporima.

Domaćin konferencije su bili zastupnici iz Zelenog kluba, koji je uspostavljen s ciljem rada na jačanju javnog dijaloga u oblasti energetike, pitanjima iz oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

BiH je kao potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, prošle godine usvojila ažurirane Utvrđene doprinose (NDC), potvrđujući tako svoju opredijeljenost ispunjavanju Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, kada su se svjetski lideri zajednički usaglasili da unaprijede klimatske akcije. Usvajanje NDC-a je od izuzetnog značaja, a najvažniji dio posla predostoji na realizaciji mjera koje treba da doprinesu smanjenju emisija stakleničkih gasova i očuvanju životne sredine.