Zgrada Kantonalnog suda u fazi završetka: Useljenje za nekoliko mjeseci

vladausk.ba

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, Nikola Findrik, ministar pravosuđa u i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona i Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću sastali su se danas sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini sa kojima su razgovarali o statusu projekta izgradnje nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću.

Zgrada Kantonalnog suda u fazi je završetka, uvjerili su se, tokom obilaska predstavnici EU, i do preseljenja ne bi trebalo proteći više od nekoliko mjeseci. Kako su kazali predstavnici Delegacije EU u BiH, tokom ljeta, na činu svečanog otvaranja, prisutan će biti i Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Zgrada, na lokaciji Borići, prema riječima predsjednice Suda, građena je po evropskim standardima, sa moderno opremljenim sudnicama, prostorijama za arhivsku građu i svim sadržajima koji zgrada Suda zahtijeva za efikasan rad.

– EU je za ovaj projekat namijenila oko 1,5 milion eura dok je Vlada USK uložila oko 1,5 milion maraka. Zalaganjem kroz projekte predsjednice Suda Nadarević nabavljen je i namještaj , a uskoro i novi automobil za potrebe Kantonalnog suda. Ovo je projekat od izuzetnog značaja za Kanton, jer efikasnost pravosuđa osim što njenim građanima, pristup pravdi čini bržim i lakšim i garant je stabilnog sveukupnog ambijenta što je značajno potencijalnim investitorima, istaknuo je dr.Rošić.

Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave ističe da je Vlada Kantona, ovaj projekat cijenila kao jedan od prioriteta u okviru nadležnosti ovog Ministarstva te planiral, kroz budžet značajna sredstva za sufinansiranje. Projekt je dio šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanja vladavine prava u BiH.
Nakon preseljenja Kantonalni sud u Bihaću neće više dijeliti zgradu sa Općinskim sudom, zbog čega ove dvije institucije nisu imale dovoljno sudnica, prostora za arhiv, kancelarija i drugih prostorija.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...