Zgrada Krajinaputeva na Bedemu 11. put ide na javnu licitaciju

avaz.ba
U Bihaću će odlukom Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika dioničarskog društva „Krajinaputevi u stečaju“ 23. avgusta 11. put pokušati na javnoj licitaciji prodati upravnu zgradu ove nekada respektabilne firme.

Brojni problemi
Zgrada se nalazi u centru Bihaća, na Bedemu, izgrađena u vrijeme Austro-Ugarske kao zgrada Građevinskog ureda 1916. godine po nacrtima Ludviga Hubera (Ludwiga). Nakon 1962. godine koristi se kao upravna zgrada „Krajinaputeva“ i zaštićeni je spomenik kulture BiH. „Krajinaputevi“ su u godinama nakon rata dobro radili, ali su polako gubili bitke s privatnim kompanijama. Godinama su stvarane obaveze, a nisu plaćane, pa je stečaj na kraju bila logična posljedica nagomilanih problema. U Bihaću kažu kako će biti teško prodati upravu zgradu i predviđaju da će i 11. prodaja proći kao i prethodnih 10. No neki se nadaju da će zgrada ovaj put ipak naći kupca jer se prodaje po principu „viđeno-kupljeno“. Početna cijena je 650.000 KM, a kupac snosi sve troškove u vezi s kupoprodajom i uspostavljanjem vlasništva. – Ova je cijena prenapuhana, jer taj objekt je u izuzetno lošem stanju i svaki poslovni čovjek bi ga prvo morao srušiti da bi na tom mjestu izgradio novi. Faktički, kupuje se samo plac u centru grada, a problem za svakog kupca je što zgradu kao nacionalni spomenik kulture ne smije rušiti – pojasnio nam je jedan bihaćki poduzetnik dobro upoznat s dešavanjima u „Krajinaputevima“.
Bez odgovora
Dugovanja „Krajinaputeva“ u stečaju iznosila su oko 7 miliona KM i to prema radnicima 3,6 miliona KM, a ostalo prema bankama, institucijama države i dobavljačima. Naš pokušaj da kod stečajnog upravnika Muhameda Žunića provjerimo detalje prodaje upravne zgrade i druge finansijske pokazatelje ostali su bezuspješni, jer se Žunić u više navrata nije javljao na telefon.
Rasparčana imovina
Radnici „Krajinaputeva“ su bezbroj puta tražili da se ispune obaveze prema njima dok se imovina rasparčavala, kao i da se prodaja poslovnih objekata ne radi mimo utvrđenih zakonskih pravila i budzašto. Nakon prvog stečaja 2012. dvije godine kasnije proglašen je drugi stečaj. U međuvremenu je prodata skoro sva imovina „Krajinaputeva, mehanizacija, asfaltna baza u Lohovu, zemljište u bihaćkom naselju Vedro Polje, Bosanskoj Krupi i Sarajevu.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...