U okviru ovogodišnje manifestacije kojom se obilježava Dan oslobođenja Općine Sanski Most, Općinskog udruženja logoraša sutra organizuje posjete mjestima stratišta iz perioda 1992-1995. godine, odnosno nekadašnjem logoru „Sanakeram“, i spomen obilježju u naselju Domazeti.

Najprije je planirana posjeta i obilazak kruga nekadašnje tvornice keramičkih pločica „Sanakeram“ u naselju Husimovci, koja će se obaviti u 10 sati, čime će se obilježiti 27. godišnjica zločina kojeg su pripadnici srpskih snaga počinili nad 12 logoraša bošnjačke nacionalnosti.

Zločin je izvršen samo dan prije nego što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most, a u „Sanakeramu“ je u tom trenutku bilo zatočeno oko 400 mještana okolnih bošnjačkih sela. Nakon toga, u 11 sati, upriličiće se posjeta lokalitetu Domazeti, na području sela Kruhari, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Na tom mjestu su pripadnici srpske vojske izvršili zločin nad petnaest nedužnih bošnjačkih civila koji su se u tom trenutku nalazili na radnoj obavezi, sijekući drva u obližnjoj šumi. Njih su otela trojica pripadnika srpskih snaga, te su nedužni ljudi strijeljani na poljani u neposrednoj blizini lokalnog puta.

Manifestacija obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja općine nastaviće se i u narednim danima nizom prigodnih sadržaja i dešavanja, a obilježavanje se i ove godine održava pod pokroviteljstvom općine Sanski Most.

(Inmedia)