U Bosni i Hercegovini jutros je službeno počela izborna kampanja za Opće izbore 2022. godine.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine je 3.368.666. Na glasačkim listićima naći će se 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata) sa ukupno 7.257 kandidata.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović u izjavi povodom početka kampanje pozvao je političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje.

– Pozivam sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH – da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola – kazao je Arnautović.

Pozvao je birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, a medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom.

Kampanja će trajati do 1. oktobra do 07.00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra.

(Vijesti.ba)