Vlada USK: Naredna godina prekretnica u razvoju Kantona

rtvusk.ba
Ako je suditi prema najavama odgovornih u Vladi Kantona, naredna godina trebala bi donijeti pomake u privrednim kretanjima gdje se još uvijek bilježe skromni rezultati. Svjesni su kantonalni zvaničnici da se osipa stanovništvo, odlaze prije svega mladi i radno sposobni, zbog čega u Vladi pripremaju programe zapošljavanja, te najavljuju domaće i strane investicije.

„Mi imamo projekte zapošljavanja mladih ljudi. Već smo planirali 11 asistenata po organizacionim jedinicima, pripravnike po resorima i kantonalnim institucijama koje se finansiraju iz budžeta. Nastojat ćemo da to bude 100 pripravnika“, kaže premijer Husein Rošić.

Pomoći će se i medicinarima oko finansiranja volonterskog staža u Kantonalnoj bolnici za što su u Vladi planirali iznos od 80 hiljada maraka. Ipak, najvažnije je osigurati investicije u privredi. U tom smjeru vode se završni pregovori o ulasku francuske korporacije u Kanton, čije su namjere graditi proizvodnu tvornicu, najavljuje premijer.

Nažalost, u 2017. godini od nekih se investicija odustalo, poput kupovine Sanice.

„Imali smo nekoliko investitora, jedni su odustali, govorim o HAMDO group, planirali su uplatiti 800 hiljada, a za ostalo zadužiti Sanicu, odnosno dići kredit. Ja to nisam dopustio niti ću ikada takvo nešto odobriti“, kaže premijer Rošić.

Ove godine u budžet je uplaćeno više sredstava od koncesija u odnosu na prošlu godinu. Po osnovu iskorištavanja prirodnog potencijala Kantona i u 2018. godini mogu se očekivati značajna sredstva, kaže, Samir Sedić, ministar privrede.

U Vladi očekuju da će se u narednoj godini u budžetu 206 miliona maraka prihoda što je do sada najveći iznos u 22 godine postojanja Kantona. Bilo bi i više da su se ovdašnji političari manje bavili sobom i da USK nije bio zanemaren od viših nivoa vlasti. Premijer Rošić je izričit da će se taj odnos Federacije i države prema USK morati mijenjati, te da je sada više nego ikada potrebno jedinstvo svih Krajišnika, bez obzira na političku opciju.


16

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...